Μενού Κλείσιμο

Από την Ρώμη στη Νέα Ρώμη 2022-23

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022 – 2023 στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν δύο πολιτιστικά προγράμματα με τα ακόλουθα θέματα: «Βυζάντιο: ιστορία – οικουμενικότητα – πολιτισμός» και « Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη».

Βασικός στόχος και των δύο δράσεων αποτέλεσε αφενός η γνωριμία με τον βυζαντινό πολιτισμό και αφετέρου η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών, του αλληλοσεβασμού και της δημοκρατικής συμπεριφοράς και ευαισθησίας.

Τον συντονισμό του προγράμματος «Βυζάντιο: ιστορία – οικουμενικότητα – πολιτισμός» ανέλαβε ο εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ01 Δημήτριος Αναγνώστου, ενώ συμμετείχαν σε αυτό οι εκπαιδευτικοί Αλεξάνδρα Γκαλίδη ΠΕ02 και Κωνσταντίνος Μεταξάς ΠΕ03.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν μέρος προέρχονται από τα τρία τμήματα της Β΄ Λυκείου και είναι οι ακόλουθοι: Αλεξούδη Χριστίνα, Κοκκινοπούλου Αντωνία, Κουκουρδή Θωμαΐς, Κουκουρίκης Κωνσταντίνος, Κουφοπούλου Ευαγγελία, Κουφοπούλου Σοφία, Κράββας Θεόκλητος, Λαγκώνα Θεοδώρα, Μορφοπούλου- Μόρφη Κλεονίκη, Μπάκου Παναγιώτης, Οικονόμου Δημήτριος, Παπανικολάου Παναγιώτης, Παπαντωνίου Αναστασία – Δέσποινα, Πέπα Γκλέιντα, Ρακοπούλου Στυλιανή, Ρίκα Άγγελος, Σαλιάρα Ανδρομάχη, Σαράφης Αναστάσιος, Τζιαντόπουλος Φώτιος, Τόκανου Ζωή, Τσιαούση Ελένη και Φιλιππίδου Ευαγγελία.

Τα θέματα που κλήθηκαν να διαπραγματευτούν σχετίζονται με την γενική ιστορία του Βυζαντινού Κράτους, την Αγία Σοφία και τα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, την Άλωση της Πόλης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Μυστρά και την Μονεμβασιά.

Τον συντονισμό του προγράμματος «Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη» ανέλαβε η εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ02 Αλεξάνδρα Γκαλίδη με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών Δημήτριου Αναγνώστου ΠΕ01 και Κωνσταντίνου Μεταξά ΠΕ03.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν μέρος προέρχονται επίσης από τη Β΄ Λυκείου και είναι οι: Γουγούλας Γρηγόριος, Γούσιου Έλενα, Ζαπρόπουλος Φώτιος, Καμανά Στυλιανή, Καντζούρα Ευαγγελία, Καραΐσκα Μαρία, Κορινιώτη Ελένη, Μανωλόπουλος Χρήστος, Μερτζιάνης Χαριζάνης, Μπαλάνος Αλέξανδρος, Μπέκας Ιωάννης, Μπέμπη Δήμητρα, Μπέμπη Χρυσαυγή, Μπλιούκα Ευαγγελία, Μράφτση Βιργινία, Σαλιάρα Φωτεινή, Τσιάρα Βασιλική, Τσιότσκας Άγγελος, Τσιότσκας Θεόδωρος, Τυρλιώνης Κωνσταντίνος και Φρύδα Λυδία.

 Τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι μαθητές αφορούν την ίδρυση της Ρώμης και τα μνημεία της,  τον Μέγα Κωνσταντίνο, τις Σταυροφορίες, το Σχίσμα του 1054, τις σχέσεις Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.

Στα πλαίσια των προγραμμάτων υπήρξε σχεδιασμός για την πραγματοποίηση πολυήμερης  εκδρομής στην Κωνσταντινούπολη και, ως εναλλακτική επιλογή, στην Πελοπόννησο. Λόγω όμως των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία και άλλων αντικειμενικών δυσκολιών δεν πραγματοποιήθηκε κάποια από τις παραπάνω  εκδρομές. Έτσι, με τη σύμφωνη γνώμη εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, έλαβε χώρα την Πέμπτη 4-5-2023  ημερήσια εκδρομή στα Μετέωρα και στα Τρίκαλα.

Εκεί, οι συμμετέχοντες στις δράσεις είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα φυσικό αλλά και θρησκευτικό θαύμα της υστεροβυζαντινής περιόδου και να επισκεφθούν τις ιερές μονές του αγίου Στεφάνου και του Μεγάλου Μετεώρου, όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την ιστορία του ιερού χώρου και τον τρόπο ζωής των μοναχών.

Με τη λήξη της φετινής χρονιάς είμαστε βέβαιοι ότι όλα όσα αποκόμισαν οι μαθητές  στα πολιτιστικά προγράμματα θα τους συνοδεύουν ως μνήμη και εφόδιο σε όλη τους τη ζωή.     

https://photos.app.goo.gl/qyxckD8GUtR8uaMJ9

Σχετικά άρθρα